Zalety spożywania miodu lawendowego

Jesienią i zimą warto dołączyć do swojej diety miód. Na rynku występuje on pod różnymi postaciami, nie jest to już tylko miód lipowy czy wielokwiatowy, występuje ich więcej godnych uwagi rodzajów. Niezwykle aromatyczny i bogaty pod względem wartości odżywczych jest z pewnością miód lawendowy. Jego złocisty kolor przyciąga wzrok w sklepie, aromat jest wyczuwalny, co docenia się zwłaszcza w czasie przygotowania herbaty z tym składnikiem, ale także deserów.

Właściwości prozdrowotne miodu lawendowego

Miód jest naturalnym suplementem diety, nie kupuje się go tylko dla jego walorów smakowych. W takiej inwestycji chodzi o to, żeby organizm mógł otrzymać łatwo przyswajalny produkt, bogaty w witaminy i minerały potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Miód lawendowy podobnie jak inne miody nie jest pozbawiony tych składników, można u niego zaobserwować właściwości:

  • antywirusowe, 
  • antyseptyczne, 
  • przeciwzapalne,
  • przeciwbakteryjne.

Można go stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, sprawdzi się idealnie do przygotowywania odżywczych maseczek.

miód lawendowy

Składniki i zastosowanie miodu zrobionego z lawendy

Lawenda od wieków doceniana jest przez człowieka, przygotowany z tej rośliny miód lawendowy może być składnikiem diety osób cierpiących na choroby układu krwionośnego. Dzięki temu, że jego skład jest bogaty w witaminy z grupy B, polecany jest także osobom cierpiącym na nerwicę czy depresję. Produkt może być wsparciem dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie, szybko dostarcza niezbędnych w diecie składników, enzymów, minerałów czy olejków eterycznych. Nierzadko wystarczy jedna łyżka tego miodu do herbaty, żeby móc zauważyć pozytywne efekty.

Comments are closed.