Syrop z agawy został spopularyzowany jako zdrowa alternatywa dla cukru stołowego i wysokofruktozowego syropu kukurydzianego (HFCS). Ma on niższy indeks glikemiczny (IG) niż cukier rafinowany i HFCS, co oznacza, że powoduje mniejsze wzrosty poziomu glukozy we krwi po posiłkach.
Czym jest syrop z agawy – płynny słodzik?
Często nazywany jest nektarem z agawy lub syropem z agawy. Nektar z agawy to płynny słodzik powszechnie stosowany w żywności i napojach. Jest on szczególnie popularny wśród wegan, ponieważ stanowi bezzwierzęcą alternatywę dla miodu. Pochodzi on z rośliny agawy, która rośnie w Meksyku i Afryce Południowej.
Nektar z agawy (dokładniej nazywany syropem z agawy) jest substancją słodzącą produkowaną w celach komercyjnych z kilku gatunków roślin agawy, w tym Agave tequilana i Agave salmiana. Syrop składa się głównie z fruktozy i glukozy.
Warto samemu spróbować syrop z agawy, znaleźć go można w ofercie sklepu Fitorsweet.
Cechy charakterystyczne syropu z agawy
Syrop z agawy jest słodszy od miodu i ma tendencję do bycia mniej lepkim. Jest on często stosowany jako wegańska alternatywa. Ponieważ ma niski indeks glikemiczny (IG), niektórzy specjaliści zalecają go jako środek słodzący zamiast cukru. Oznacza to, że nie powoduje on takiego samego skoku poziomu cukru we krwi jak cukier stołowy. Nie powinno to jednak oznaczać, że jest on czymś, czym możemy się objadać. Nadal ma kalorie i jest słodyczą.
Syrop z agawy zawiera więcej fruktozy niż inne popularne substancje słodzące. Jednak większość syropów z agawy zawiera około 60 procent fruktozy, czyli podobnie jak syrop kukurydziany i miód.
Agawa jest jednym z najbardziej popularnych naturalnych słodzików dostępnych obecnie na rynku. Ze względu na jego obraz, wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że jest to forma cukru, ale upłynniona.