Śledzie po cygańsku- jak przygotować to pyszne danie?

Śledzie po cygańsku są daniem, które najmocniej kojarzy się nam z Bożym Narodzeniem lub też z Sylwestrem. Faktycznie, jest to potrawa, która spokojnie może pojawić się nawet na wigilijnym stole. Jest to też na tyle sprawdzony i kultowy przepis, że smak tych śledzi z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Najbardziej charakterystycznym smakiem, jaki wybija się z tej potrawy jest posmak sosu musztardowo- keczupowego. Jak przygotować śledzie w taki sposób? 

Potrzebne składniki 

W wielu domach od lat gości śledź po cygańsku. Przepis na to danie raz przetestowany na pewno zagości u nas na dłużej. Danie składa się tak naprawdę z dwóch podstawowych elementów. Pierwszą jego część stanowi sama ryba, a także różnego rodzaju marynowane lub kiszone dodatki, które sprawiają, że gotowe już danie ma bogatszy i ciekawszy smak.

Najlepiej jest więc przygotować: 

  • 500 g matiasów (możemy użyć zarówno śledzi w słonej zalewie jak i tych w oleju)
  • 100 g marynowanych grzybów dowolnego rodzaju
  • 100 g papryki marynowanej 
  • 150 g ogórków konserwowych lub kiszonych 
  • opcjonalnie 100 g posiekanej cebuli 
śledzie po cygańsku

Drugim elementem potrawy takiej jak śledź po cygańsku jest sos musztardowo- keczupowy. Będziemy do niego potrzebować: 

  • 75 ml oleju 
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczkę papryki słodkiej
  • odrobinę pieprzu 
  • 2 solidne łyżki ulubionej musztardy 
  • około 6 łyżek keczupu 
  • 2 posiekane lub rozgniecione ząbki czosnku lub też czosnek w formie granulowanej 

Śledź po cygańsku- przepis i przygotowanie krok po kroku 

W zależności od tego, jakiego mamy śledzia- musimy go odpowiednio przygotować. Najlepiej jest go wymoczyć kilka godzin w wodzie tak, aby pozbyć się z ryby jej słonego lub też oleistego posmaku. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy razem tak, aby uzyskać dość gęstą konsystencję. Aby przygotować pyszne śledzie po cygańsku (link) kroimy rybę na kawałki o wielkości około 3 cm, a następnie wrzucamy je do miski z sosem. Do pokrojonej ryby należy dodać jeszcze marynowane dodatki- je również drobno siekamy, najlepiej w kostkę o grubości nie większej niż 0,5 cm. Kiedy dodatki są już gotowe- dodajemy je do ryby i do sosu. Tak połączone składniki dokładnie razem mieszamy. 

Sałatkę odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej jest odczekać kilka godzin na to, aby wszystko razem dobrze się ze sobą połączyło. Smacznego!

Comments are closed.