Rezygnacja ze spożycia glutenu

Bardzo dużo mówi się w obecnych czasach o glutenie. To fakt, że to właśnie dzięki niemu chleby wyglądają zdecydowanie lepiej. Są bardziej pulchne, a do tego nieziemsko smakowite. Tylko że duża ilość osób odnotowuje u siebie alergię na tego rodzaju składnik wielu produktów spożywczych. To właśnie przez to, w sklepach obecnie dostępne jest bezglutenowe pieczywo.
Gdzie ukryty jest gluten?
Zdecydowana większość osób nie do końca zdaje sobie sprawę z tego, w jakich produktach ukrywa się gluten. Wydaje nam się, że do takich produktów zalicza się chleby, bułki, pizzę – ogólnie wszystkie produkty, które tworzone są m.in. na bazie mąki pszennej. Do grona takich produktów należałoby dołączyć także suszone owoce, czy też wędliny, sosy, lody, jogurty, dania gotowe. Gluten ukrywa się nawet w niektórych lekach! Dlatego też tak ważne jest czytanie etykiet.
Pieczywo chrupkie bezglutenowe w swoim składzie na pewno nie będzie mieć takiego szkodliwego białka, które jest w stanie doprowadzić nawet do podniszczenia zdrowia. Symbolem produktów bezglutenowych jest zastrzeżony znak przekreślonego kłosa.
Nie tylko pieczywo bez glutenu
Dobre pieczywo bezglutenowe powinno zagościć w każdej kuchni. Nawet, jeżeli ktoś nie wykazuje alergii na tego rodzaju składnik. Należy pamiętać, że takie bułki i chleb powinny zostać wykonane z mąki kukurydzianej, sojowej, ryżowej, gryczanej, amarantusa, prosa.
A co jeszcze mogą spożywać osoby, które są na diecie bezglutenowej? Jest wiele takich smakowitych produktów do spożycia. Zalicza się do nich jaja, mięso, ryby, warzywa, owoce, dżemy, miód, produkty mleczne, sezam, orzechy, itd.