Przyprawy- dlaczego warto mieć je w kuchni?

Kuchnia, by była smakowita, musi być dobrze doprawiona. Produkty, które nie zostaną dobrze przyprawione, są po prostu bez smaku, czyli mdłe, nieciekawe i nudne. Takie potrawy są nieapetyczne i muszą zostać poprawiona. Właśnie dlatego warto, jest mieć w swojej kuchni wiele przypraw, które sprawią, że potrawy nabiorą wyrazistości, pełni smaku oraz staną się ciekawym przeżyciem na śniadanie, obiad czy też kolację. Jednak przyprawy potrafią zaoferować wiele więcej niż tylko unikalny smak potraw.

Przyprawy- jakie warto mieć w swojej kuchni?

przyprawy

Przyprawy z Planteon.pl można podzielić na świeże oraz suszone. Jednak jedne i drugie potrafią dodać mnóstwo smaku do potraw. W kuchni zdecydowanie warto mieć:

  • rozmaryn,
  • liść laurowy, 
  • bazylię,
  • tymianek,
  • natkę pietruszki, 
  • oregano.

Te przyprawy mają wiele zastosowań i mogą się przydać na przykład w potrawach kuchni śródziemnomorskiej, włoskiej i nie tylko. Prócz tego warto też posiadać czosnek, który podkreśli smak niejednej potrawy. Warto też wiedzieć, że przyprawy to nie tylko uczta smaków.

Przyprawy- jakie korzyści oferują?

Przyprawy mogą nie tylko poprawić smak każdej potrawy i sprawić, że będzie słodka, pikantna, kwaśna czy też łagodna, ale też mogą zadecydować o wielu korzyściach zdrowotnych dla organizmu. Przyprawy mogą przyczynić się do utrzymania dobrego trawienia. Zioła takie jak liść laurowy wpływają bardzo pozytywnie na układ trawienia, zapobiega przed zaparciami oraz poprawia działanie jelit. Świeża mięta dodana do napojów może nie tylko skutecznie zgasić pragnienie, ale też poprawić wydzielania soku trawiennego. Warto przyjrzeć się także innym ziołom oraz zacząć stosować je w swojej kuchni.

Comments are closed.