Płatki drożdżowe – właściwości i zastosowanie w kuchni

Płatki drożdżowe, czyli rodzaj nieaktywnych drożdży, to doskonały dodatek do wielu potraw, który nadaje pysznego, serowego smaku. Poza walorami smakowymi płatki drożdżowe mogą poszczycić się właściwościami, które mają bardzo dobry wpływ na zdrowie organizmu człowieka. Są cennym źródłem białka i witamin z grupy B, a ponadto wykazują działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jakie są właściwości płatków drożdżowych, jak smakują i jak wykorzystać je w kuchni?

Płatki drożdżowe – bogactwo wartości odżywczych i pełnia smaku

Płatki drożdżowe to produkt powstały z nieaktywnych drożdży Saccharomyces cerevisiae z wykorzystaniem glukozy z melasy buraczanej jako pożywki. Są całkowicie bezpieczne, a ich spożywanie nie powoduje nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych. Płatki drożdżowe szczególnie zalecane są w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, gdyż są cennym źródłem białka i witamin z grupy B, a ponadto mają pyszny, aromatyczny, serowy posmak. Płatki cechuje bardzo wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych, m.in.:

  • obniżają poziom cholesterolu,
  • pełnią funkcje immunomodulacyjne,
  • działają antybakteryjne i przeciwwirusowo,
  • wspomagają układ sercowo-naczyniowy, układu pokarmowy i endokrynologiczny.
  • moja doskonały wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci.

Ze względu na powyższe właściwości warto włączyć płatki drożdżowe do codziennej diety i cieszyć się ich wyjątkowym aromatem doprawiając nimi ulubione dania.

Płatki drożdżowe – pyszny dodatek do wielu potraw

Płatki drożdżowe znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Są chętnie wybierane przez wegan, gdyż ich smak przypomina smak sera. Dania doprawione płatkami zyskują intrygujący smak i aromat. Doskonale sprawdzają się w roli posypki do makaronu spaghetti lub risotto, imitując w ten sposób parmezan. Mogą być również wykorzystywane do doprawiania zup, w szczególności zup kremów, np. z brokułów, czy do zagęszczania i doprawiania sosów. Płatki drożdżowe idealnie sprawdzają się również jako posypka na kanapki, jako dodatek do past kanapkowych, dodatek do kotletów, czy pasztetów roślinnych.

Comments are closed.