Mniej znane rodzaje miodów – miód słonecznikowy i inne ciekawe odmiany

Szereg korzyści, jakie można uzyskać włączając produkty pochodzenia pszczelego do codziennej diety sprawia, że różnego rodzaju miody cieszą się niesłabnącą popularnością. Najczęściej wybierane miody lipowe, akacjowe czy gryczane to jedne z wielu odmian tego cennego daru natury. Warto bliżej poznać inne rodzaje miodów – takich jak np. miody słonecznikowe – i sprawdzić, jakimi unikatowymi właściwościami się cechują.

Miód słonecznikowy na żołądek

Jedną z interesujących, mniej znanych w Polsce odmian, są miody uzyskiwane z nektaru słoneczników. Miód słonecznikowy charakteryzuje się intensywną, żółtą barwą oraz bardzo łagodnym smakiem, przy równoczesnym wysokim stopniu kwasowości. Stężenie i specyfika zawartych w nim substancji prozdrowotnych – fenoli, flawonoidów czy kwasów organicznych – odpowiada za wielokierunkowe, dobroczynne działanie, przede wszystkim na takich obszarach, jak:

  • dbałość o prawidłowe funkcjonowanie układu trawienia
  • profilaktyka chorób układu krwionośnego (np. obniżenie ciśnienia krwi)
  • leczenie infekcji górnych dróg oddechowych
  • ochrona wątroby

Miód słonecznikowy można dostać tutaj https://fitorsweet.pl/miody/miod-slonecznikowy.

miód słonecznikowy

Inne rodzaje miodów

Miody słonecznikowe to jedne z wielu mniej popularnych miodów, którymi warto się zainteresować. Na uwagę zasługują również miody eukaliptusowe, w których można znaleźć wysokie stężenie korzystnych enzymów. Miody te wykazują silne działanie antyseptyczne i są zalecane m.in. do stosowania zewnętrznego – wspomagają gojenie ran i odleżyn oraz odżywiają skórę. Podobne korzyści można uzyskać dzięki miodom manuka, wykazującym silne działanie przeciwutleniające.

Miody to jedne z najcenniejszych darów natury. Mając na uwadze dbałość o prowadzenie zdrowej diety, niewątpliwie warto poznać ich rozmaite odmiany.

Comments are closed.