Makaron sojowy – doskonałe urozmaicenie diety
Makaron sojowy to produkt, który z powodzeniem może być traktowany jako urozmaicenie diety. Zastępować może dania przygotowywane z dodatkiem ziemniaków, czy kasz. Jest bezpiecznym wyborem dla osób zmagających się z celiakią, gdyż w swoim składzie nie posiada glutenu, a także dla osób będących na diecie. Posiada bowiem mniejszą wartość energetyczną w porównaniu do innych produktów dostarczających węglowodanów, takich jak na przykład ryż.
Zalety makaronu sojowego
- jest prosty i błyskawiczny w przygotowaniu, nie wymaga tradycyjnej obróbki termicznej w postaci gotowania. Wystarczy zalać wrzątkiem i poczekać kilka minut,
- daje sytość na długi czas,
- stanowi uatrakcyjnienie codziennych jadłospisów,
- jest doskonałą motywacją do rozpoczęcia przygody z gotowaniem niecodziennych dań i poznaniu nowych smaków.
Podstawa do różnorodnych dań
Makaron sojowy idealnie sprawdzi się do dań obiadowych, jak i kolacji na specjalną okazję. Przygotować można ryż sojowy z dodatkiem krewetek, kurczaka oraz warzyw. W zależności od użytych przypraw może mieć charakter dania chińskiego, czy tajskiego. Najpopularniejszą potrawą z makaronem sojowym jest pad tahi. Równie dobrze komponuje się z jajkami. Stanowi także ciekawą podstawę do sałatek z surimi, czy tuńczykiem oraz jest doskonałym dodatkiem do zup na bazie mleka kokosowego.
Wykorzystywanie makaronu sojowego w kuchni może być początkiem odkrycia ciekawych połączeń smakowych, oraz poznania kuchni świata. Przygotowanie makaronu sojowego jest proste i szybkie, co w znacznym stopniu skraca czas przygotowywania potrawy. To interesujący składnik, który może urozmaicać codzienną dietę.