Ile kalorii jest w bananie – korzyści zdrowotne

Ze względu na wysoką zawartość kalorii, banan nie może być nazywany dietetycznym środkiem spożywczym. Jest również bogata w węglowodany proste i złożone. Dotyczy to w szczególności produktu suszonego. Niemniej jednak, korzyści zdrowotne tego owocu znacznie przewyższają jego słabe strony, co czyni go odpowiednim do stosowania w diecie.

Ile kalorii jest w smażonych i suszonych bananach?

Mówi się, że duży i przejrzały banan ma najwyższą wartość energetyczną. Ale to nie jest do końca prawda! Suszone lub suszone jagody mają jeszcze wyższą wartość energetyczną. Takie produkty zawierają 360 kcal na 100 gramów. Odpowiednio, tylko 1 płytka, która waży około 30 g, to ponad 100 sztuk!

Ale w chipsach bananowych ta liczba jest po prostu poza skalą. W tych samych 100 g smakołyków znajduje się około 500 kcal. Wynika to z faktu, że podczas procesu gotowania do masy owocowej dodaje się przyprawy, środki konserwujące i różne substancje wzmacniające smak. Banany nie mogą być również nazywane dietetycznymi suszonymi bananami. Wartość energetyczna 1 porcji sięga 270 jednostek.

Suszone banany i inne owoce są również bogate w kalorie. Kiedy woda zostaje odparowana, wartość energetyczna produktu wzrasta. Olej lub tłuszcz również „przyczyniają się” do tego. W rezultacie 100 g porcja zawiera około 350 kcal.

Dlatego lepiej włączyć do diety świeże, obrane produkty bez skórki. Jego korzyść dla organizmu jest wyższa, a figura nie spowoduje nieodwracalnych szkód.

suszone banany

Dowiedz się więcej o korzyściach i kaloriach płynących z bananów

  • kalorie – 320 kcal;
  • białko – 4 gramy; – węglowodany – 74 gramy;
  • węglowodany – 74g
  • tłuszcze – 1 g;
  • nie zawiera wody ani włókien pokarmowych.

Kompozycja suszonych owoców zawiera

  • witaminy A, grupa B, PP, C, E, K;
  • makroelementy: wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez;
  • pierwiastki śladowe: sód, fluor, selen, cynk, mangan;
  • kwasy organiczne.

Wszystkie składniki odżywcze zawarte w świeżych bananach zostają zachowane nawet po ich wysuszeniu lub wysuszeniu.

Comments are closed.