Cukier z agawy

Cukier z agawy cieszy się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrową dietę i często stosowany jest jako zamiennik dla cukru białego. Dzięki formie niewielkich kryształków może znaleźć zastosowanie wszędzie tam, gdzie do tej pory zwykły cukier – do nadania słodkiego smaku herbacie, wypiekom czy innym słodkim przekąskom.

Agawa – czym właściwie jest?

Agawa to roślina należąca do sukulentów. Jej charakterystyczną cechą są grube liście, przez co wykorzystywana jest ona głównie w celach dekoracyjnych. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę, na jak wiele sposobów można wykorzystać agawę. Wytwarza się z niej m.in. wcześniej wspomniany cukier, a poza nim także:

  • papier
  • sznurki
  • worki
  • tarcze do gry w darta
  • alkohol
  • syrop i inne substancje słodzące.
cukier z agawy

Cukier z agawy – czym się charakteryzuje?

Cukier z agawy jest około trzy razy słodszy od cukru białego, dzięki czemu można sporo zaoszczędzić na jego użytkowaniu. Nie posiada również żadnego nieprzyjemnego posmaku, jak to często bywa przy zamiennikach zwykłego cukru. Jednocześnie ma kilkakrotnie niższy indeks glikemiczny, lecz ten pozytywny aspekt niwelowany jest przez sporą zawartość fruktozy, sięgającą niemal 90 %, przez co powinien być stosowany z umiarem. Jego barwa może się nieco różnić w zależności od rodzaju nektaru, zawartości minerałów (takich jak żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor oraz cynk) i sposobu obróbki. Może on zarówno być bardzo jasny, jak i przybierać kolor zbliżony do karmelu. Im ciemniejszy kolor, tym lekko mocniejszy smak. Cukier z agawy dostępny jest w sklepie internetowym fitorsweet.pl.

Podsumowując, cukier z agawy pod względem zawartości minerałów wypada korzystniej niż cukier biały, jednakże przez wysoką zawartość fruktozy nie powinien być traktowany jako jego zdrowszy zamiennik.

Comments are closed.