Sumak dawniej i dziś

Sumak niegdyś był wykorzystywany tylko w kuchni śródziemnomorskiej, jednak obecnie stosuje się ją na całym świecie. Doceniono bowiem jej kwaśny smak i ciekawy kolor. Owa przyprawa jest pozyskiwana z nasion przypominających jagody. Jest bardzo cenna i potrafi rzeczywiście poprawić smak bardzo wielu różnych dań.

Do czego nadaje się przyprawa Sumak

Jeśli chodzi o przyprawę Sumak, to nadaje się ona przede wszystkim do ryb i mięs. Szczególnie pasuje do takich mięs jak kebab i w połączeniu np z jogurtem możemy utworzyć bardzo smaczny, lekko kwaśny sos. Możemy ją także dodawać do wielu innych potraw takich jak gulasz czy sałatki. Bardzo dobrze sprawdza się do potraw imprezowych, bo podkreśla smak mięsa i jest także świetna do dipów. Warto mieć ją więc w swojej kuchni i używać zawsze jak zajdzie taka potrzeba.

Gdzie kupimy przyprawę sumak

Przyprawę sumak znajdziemy z łatwością w sklepie ze zdrową żywnością i przrawami Planteon.pl, a także w internecie. Musimy jednak zwrócić uwagę na to jak jest pakowana, bo traci swoje właściwości jak nie jest szczelnie zamknięta. Jeśli więc ją kupimy, to musimy ją także dobrze przechowywać najlepiej w specjalnym pojemniku. Dzięki temu zawsze będzie smaczna i pozwoli długo cieszyć się swoim smakiem.
Nie tylko jednak do mięs, ryb czy sałatek możemy ją używać, bo nadaje się niemal do wszystkich potraw kuchni śródziemnomorskiej. Z jej pomocą z łatwością przygotujemy sos słodko kwaśny, który zyska odpowiedni kolor, a także i smak. Dlatego miłośnicy tej kuchni nie obędą się bez tej wspaniałej i zdrowej przyprawy.

Comments are closed.