Sól himalajska – dobra alternatywa dla białej soli

Sól himalajska jest ogolno dostępna, można znaleźć ja praktycznie w każdym sklepie spożywczym czy markecie. To zdecydowanie dobra alternatywa dla zwykłej soli, bo w przeciwieństwie do nie jest to prostu zdrowa. Warto stosować ja w kuchni, ale ma różne zastosowania.

Czym jest sól himalajska?

Sól himalajska wydobywania jest najwcześniej z Pakistanu. Posiada aż 84 różne minerały. Można znaleźć w niej takie pierwiastki jak żelazo, magnez, selen, miedź, cynk, wapń, siarka. W sklepach dostępna jest zarówno drobna sól himalajska, jak i gruboziarnista. Tak więc, nie ma problemu z dostępnością tego produktu. Można znaleźć ja też w sklepach że zdrowa żywnością.

Jak używać takiej soli?

Sól himalajska z powodzeniem może zastąpić zwykła sól kuchenna, bo smakuje tak samo. Oczywiście nie jest to jej jedyne zastosowanie. Można dodawać ja do kąpieli, robić z niej inhalacje. Doskonale wpływa na górne drogi oddechowe. Dzięki niej można nawilżyć i ujędrnić skórę. Ma też działanie detoksykujące., oczyszcza jelita. Wiele osób pije wodę z dodatkiem soli himalajskiej, to bardzo zdrowe.

Bez wątpienia warto zastąpić niezdrowa sól solą himalajska. Pamiętajmy, że to co jemy i pijemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie. Wybieramy produkty zdrowe, nieprzetworzone, naturalnego pochodzenia. Sol warto zastąpić zdrowszym odpowiednikiem, tym bardzie, że sól himalajska smakuje tak samo, jak zwykła.

Comments are closed.