Kurkuma mielona w gotowaniu

Kurkuma uprawiana jest w Indiach i krajach azjatyckich, od wieków jest stosowana w medycynie indyjskiej i chińskiej. Najczęściej jest spotykana w postaci mielonej ze względu na elastyczną użyteczność, gotowość i prostotę. Kurkuma mielona świetnie się sprawdzi jako dodatek do ryb, owoców morza, mięsa czy nawet sałatek lub rosołu.

Cudownym sekretem właściwości kurkumy jest jeden z jej składników – kurkumina. Naukowo udowodniono, że ten cudowny składnik ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i antyseptyczne. Kurkumina aktywuje limfocyty T, limfocyty B, makrofagi czy neurofile, czyli aktywuje komórki odpornościowe dzięki czemu wzmacnia odporność, a dla już przeziębionych i chorych hamuje rozwój bakterii i pasożytów znacząco przyśpieszając okres powrotu do zdrowia – wystarczy dodać niewielką ilość kurkumy mielonej do obiadu.

2012 r. był okresem, w którym potwierdzono właściwości przeciwbólowe kurkumy oraz skuteczność w leczeniu zapalenia stawów i łagodzeniu bólu związanego z artretyzmem.

Kurkuma mielona powinna być częstym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na cukrzycę i nadwagę. Badania naukowe wykazały, że kurkuma wspomaga leczenie cukrzycy, przyśpiesza metabolizm oraz wymusza szybsze trawienie. Ponadto kurkumina hamuje odkładanie się tłuszczu i wchłanianie toksyn do organizmu.

Kurkuma ma wiele niezwykłych właściwości również na zęby.
Wystarczy wymieszać mieloną kurkumę w odrobiną miodu i myć taką mieszanką zęby przez 3 minuty dwa lub trzy razy w tygodniu.

Kurkumina jest związkiem słabo wchłanialnym przez organizm, rozwiązaniem jest spożywanie jej z dodatkiem piperyny zawartej w czarnym pieprzu.

Comments are closed.