Jakie białko wybrać na redukcję?
Białko jest istotne nie tylko podczas budowania masy mięśniowej, ale również podczas redukcji. Sprawdzi się w odchudzaniu pod warunkiem, że utrzymany zostanie minusowy bilans kaloryczny. To jakie białko wybrać na redukcję?
Izolat białek serwatki (WPI)
Jego plusem jest wysoka zawartość białka, a w związku z tym znikomy procent węglowodanów, które utrudniają proces odchudzania. Ponadto szybko się przyswaja i jest bogatym źródłem aminokwasów. Może być zamiennikiem ostatniego posiłku, który powinien zawierać jak najmniej węglowodanów.
BCAA
BCAA to aminokwasy rozgałęzione. Szczególnie sprawdzą się w okresie okołotreningowym, ponieważ przyspieszają one regenerację. Należy zwrócić uwagę na to, by odżywka posiadała wysoki poziom leucyny.
Coś dla alergików – hydroizolat białka bez laktozy
Obecnie wiele osób cierpi na nietolerancję laktozy, przez co zażywanie klasycznego izolatu białka mogłoby wywołać niepożądane skutki. Osoby z alergiami pokarmowymi powinny zdecydować się nieco droższy hydroizolat. Nie posiada on dodatków w postaci węglowodanów w postaci laktozy, składa się niemal w 100% z białka.
Jaka dawka?
Jedna porcja odżywki białkowej to zazwyczaj 25-30 gramów białka. W ciągu dnia powinno się przyjmować 1-3 porcje w zależności od tego, ile białka dostarczane jest podczas posiłków.