Jak dawkować Ilex Guayusa?

Zakupienie oryginalnych suszonych liści Ilex Guayusa to dopiero połowa drogi do sukcesu. Bardzo ważną rolę odgrywa również sposób dawkowania i przygotowania naparu. W dzisiejszych czasach suszone liście przyjmuje się głównie w formie naparu, dlatego też warto dowiedzieć się, jak go prawidłowo przygotować, aby w 100% wykorzystać jego niesamowite właściwości.

Jak przygotować napar?

2 łyżeczki pokruszonych liści należy zalać wodą o temperaturze około 80 stopni. Napar należy parzyć pod przykryciem przez około 10 minut. Osoby, które chcą uzyskać mocniejszy napar, mogą liście zaparzyć wrzątkiem. Pamiętać należy jednak o tym, że w ten sposób niestety pozbawia się liści wielu drogocennych składników odżywczych. Suszone liście można zalewać 4-5 krotnie. Za drugim razem warto jednak 2 łyżki pokruszonych liści gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut.

O czym należy pamiętać?

Napar Ilex Guayusa (https://www.krainaherbaty.pl/ziola/ilex-guayusa-kruszona-rio-blanco-75g) można spożywać nie tylko na gorąco, ale również po schłodzeniu. Bardzo wiele osób do naparu dodaje miód pszczeli. Ciekawy smak możliwy jest do osiągnięcia po połączeniu naparu z yerba mate. Pamiętać należy jednak o tym, aby nie przesadzić z dawkowaniem, ponieważ mogą pojawić się mniejsze lub większe problemy z zasypianiem albo nadmiernym pobudzeniem. Z naparu Ilex Guayus powinny zrezygnować również kobiety w ciąży albo mamy karmiące dzieci. Uważać muszą również osoby, które przyjmują leki z grupy SSRI.

Comments are closed.