Co można kandyzować oprócz owoców?

Konfitury, przeciery oraz dżemy. Tworzymy je nie tylko dla unikatowego smaku, ale również, aby móc zachować użyteczność owoców na dłużej. Żeby móc je zakonserwować i użyć w dowolnym momencie. Istnieją też inne sposoby jak kandyzacja.

Na czym polega?

Kandyzowanie to świetny sposób na zakonserwowanie i zatrzymanie przynajmniej części składników odżywczych znajdujących się w owocach. Metoda ta znana jest już od kilku tysięcy lat i praktykowana była między innymi w starożytnym Egipcie, gdzie kandyzowano daktyle i figi.

Proces w przypadku wszystkich roślin wygląda podobnie i opiera się na gotowaniu na lekkim ogniu owoców w cukrowym syropie. Dzięki temu cukier przedostaje się do struktury owocu i zaczyna stanowić większą część jego wagi. Co ważne można też stworzyć imbir kandyzowany.

Czy warto?

Chociaż połączenie cukru z imbirem może się wydać zaskakujące, to kandyzowany imbir sprawdzi się doskonale jako dodatek do piernika, konfitur, kompotu, a nawet jako uzupełnienie aromatycznej kawy, czy też herbaty. Jedyne czego potrzebujemy do 0,5 kg imbiru, 0,8 kg cukru trzcinowego i 1 l. wody.

Przygotowanie

Obrany korzeń gotujemy przez 30 min i odkładamy do wysuszenia. Do metalowego pojemnika wlewamy wodę, wsypujemy cukier i kładziemy pojemnik na małym ogniu. Dokładamy wcześniej ugotowany imbir i trzymamy na małym ogniu przez kolejne 20 min. Na końcu odkładamy imbir na kratkę i pozwalamy mu wyschnąć.

Comments are closed.